Monthly Archives: м.г

Елитите ја искомпромитираа левичарската идеја

Пред некое време лондонски „Економист“ објави, а дел од нашите медиуми пренесоа, текст во кој се врши анализа на економско-социјалната положба на балканските народи.Во анализата се третирани пред с` државите од поранешна Југославија, минус Словенија, плус Албанија. „Економист“ доаѓа до … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Вистинско време за вистинска левица

Економската агонија во која с` подлабоко заглибуваме станува и нумерички видлива и со тешко срце институционализирана од страна на државните служби. Во нивните бројки таа изгледа далеку поблагопријатна отколку што се чувствува помеѓу актерите во економскиот живот. Можеби доколку минатата … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Брзорастечка рецесија, а не економија

По утрешниот ден македонската економија и официјално ќе ја отвори вратата за влез во рецесија, која има сосема реални шанси да биде долготрајна и да се претвори во депресија. Имено, утре Државниот завод за статистика (ДЗС) ќе ја објави стапката на … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

(Не)можеше поинаку

Во периодот од 1989, па во наредните 5-6 години, беа испишани тони хартија од страна на илјадници економисти за да бидат објаснети и дефинирани причините за пропаѓањето на социјалистичкиот тип економии. Според многумина, убедливо најкратката, а сепак најопфатна дефиниција за … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар