Monthly Archives: м.г

Суицидна ароганција

Најверојатно не постои ниту еден нормален балкански мажјак (а во поново време и женка) кој не ја доживеал следната сцена. Си седите во некоја од балканските крчми (модерно наречени кафеана, ресторан, кафиќ, диско) и без причина ви приоѓа некоја фрустрирана бараба … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Збогум, Чедо!

Претпоставувам дека не постои некој што минимум го интересира политика, а да не чул за Чедомир Јовановиќ. Сепак, колумнава за да ја постигне својата провокативна цел во целост, не е на одмет малку потсетување. Јовановиќ е српски политичар и лидер на … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

АKТА – неолиберална патка

Беше сосема илузорно да се помисли дека пазарните фундаменталисти нема да најдат начин како да го возвратат ударот. По првиот шок од кризата и горкото признавање дека без Kејнз и Маркс работите ќе отидат во неповрат, неолибералите полека се осоколуваат. … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Рекорди и партиски тајни

На економски план во 2011 оваа влада успеа да собори неколку рекорди. Па така, на прво место би го ставиле скокот во височина на јавниот долг. Владата (најверојатно ненамерно) заборави да излезе на прес и да соопшти дека првпат во … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Влада во егзил

Единствена корист од ваквите екскурзии може да биде пронаоѓање адекватно место за формирање влада во егзил. Иако тоа го кажав како шега, нашата Влада очигледно не мисли така. Верувале или не, девет министри и уште толку други владини претставници се … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар