Monthly Archives: м.г

Kога еврата паѓаат

Kрајот на календарската година обично е многу непријатен за секој министер за финансии. Kаков и да е предлогот на буџет за наредната година, тој секогаш е на удар на опозицијата и на различни интересовни групи во државата. Таков е и случајот … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Вака (не) се владее

Оваа слика станува многу појасна кога каудиљосот (пастирот) ќе одлучи да се пресмета со некој голем и често нејасно дефиниран непријател: „западниот фашизам“, САД, ЕУ, Грција, Албанците, хомосексуалците, кодошите, транзициската олигархија, мултинационалните компании, опозициските поединци, движења, новинари, партии… Ваквите конфликти … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Имаме криза или не?

Владата продолжува да се задолжува. Таа лицемерно ја користи нумеричката замка што настанува со ефектот на (ниската но долгогодишна) инфлацијата во услови на фиксен курс, што создава привид за ниска релативна задолженост во однос на БДП. За оваа шашма што … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар

Рамен данок, нерамна среќа

Во нашиот пример, при прогресивно оданочување, групата на „првите десет“ ќе плати за 300.000 евра поголем данок, за сметка на што „просечните 2.500“ ќе имаат нето-приход поголем за истите тие 300.000. Тоа е само едниот момент кој изгледа сосема логичен … Continue reading

Posted in Uncategorized | Напишете коментар